Historien

Byens bank siden 1875

Helt siden 1875 har Sandnes Sparebank vært en selvstendig bank med en sterk posisjon i regionen vår. I dag har vi rundt 42.000 privatkunder og 5000 bedriftskunder.

Da samlet det seg en liten flokk voksne mennesker utenfor skolehuset i sentrum av Sandnes. Skoledagen var for lengst over, og elevene hadde tatt helg og forsvunnet hvert til sitt. Det var imidlertid verken norsk grammatikk, bibelhistorie eller romerske keisere skolebestyrer Kristoffer Matias Sørensen hadde i tankene da han kom gående bortover gaten med nøklene til skolehuset i hånden. Under armen bar han en protokoll og noen løse papirer. De ventende menneskene nikket til ham og ventet til han hadde fått låst opp hoveddøren før de i samlet flokk steg inn i den ti år gamle trebygningen.

Blant de frammøtte var det én kvinne og mellom 60 og 70 menn. Mest kjent fra både næringsliv og lokalpolitikk var Gabriel Sandved. Det føltes derfor naturlig at det var han som tok ordet og ønsket de frammøte velkommen til konstituerende møte for en egen sparebank for Sandnes. I løpet av noen timer denne lørdags ettermiddagen i 1875 fikk dermed byen sin egen bank.

I dag er Sandnes Sparebank fremdeles en selvstendig sparebank. Hovedkontor med filial i Sandnes sentrum og filialer i Stavanger sentrum og Oslo. Banken har om lag 42.000 privatkunder, 5.000 næringslivskunder, og ble notert på Oslo Børs i 1995. Banken ble i oktober 2015 med i Eika Alliansen.