Er du en av dem som har fått en SMS eller en e-post hvor du må klikke på en lenke til en falsk nettside hvor du blir bedt om å legge inn personlig informasjon? Da har du blitt utsatt for et forsøk på phishing hvor de kriminelle forsøker å fiske ut informasjon fra deg.  

Ikke bit på kroken, selv om avsender ser ut til å være banken eller Eika. Bruk sunn fornuft før du gjør noe mer. Stopp opp og tenk deg om. Vi vil aldri be deg om å oppgi konfidensiell informasjon, passord, BankID eller kredittkortnummer. Dette gjelder også andre banker, bedrifter og butikker. Er du i tvil? Gå inn på den offisielle nettsiden til aktøren for å logge inn, ikke klikk på lenken du har fått tilsendt. 

Vær varsom og ekstra oppmerksom  
November og desember er måneder hvor det handles mye, også på nett. Med godt nettvett kan du beholde tryggheten slik at handelen går riktig for seg. Noe av det aller viktigste du må huske, er at du alltid bør betale med kredittkortet når du handler i nettbutikker eller i app, enten du velger å bruke Vipps eller kortbetaling. 

Grunnen er at kredittkortet er tryggere enn ditt vanlige bankkort. I det du bruker kredittkortet, er det nemlig bankens penger du handler med, og ikke dine egne. Skulle du derfor være uheldig og bli svindlet, er det ikke lønnskontoen din som blir tappet. 

Fem tips for å avsløre svindlerne 

  • Sjekk avsender 
    Det er viktig å sjekke avsenderadressen. Ved å holde musepekeren over navnet, kommer avsenderadressen opp.  

  • Ikke trykk på lenker  
    Bruk det samme trikset på lenker i e-post og SMS. Kjeltringene lokker deg gjerne med en trussel om at kontoen din blir sperret om du ikke logger deg inn (på en falsk side) og verifiserer koden din. Ikke la deg stresse til å trykke, stopp opp og tenk deg godt om. Er det sannsynlig at denne aktøren sender ut informasjon på denne måten? Er det naturlig at de ber om denne informasjonen? Vi vil aldri sende deg SMS eller e-post med direkte lenke til innlogging. 

  • Ikke åpne vedlegg 
    Husk at du ikke må åpne vedlegg hvis du er usikker på om avsenderen er ekte. 

  • Se etter dårlig språk 
    Svindlerne blir proffere, men ofte er det fortsatt dårlig norsk som benyttes. Se etter skrivefeil og uvanlig ordbruk. 

  • For godt til å være sant? 
    Er tilbudet, konkurransen eller informasjonen for godt til å være sant? Ja, da er det mest sannsynlig svindel.