Finansdirektør Tomas Nordbø Middelthon om de urolige markedene

Urolige markeder

Finansmarkedene er veldig sensitive på usikkerhet. Koronaviruset er en type usikkerhet som investorer på verdens børser ikke hadde regnet med, derfor preges finansmarkedet nå av frykt, sier finansdirektør Tomas Nordbø Middelthon i Sandnes Sparebank.

Børsene vil hente seg inn igjen

At børsene faller er ikke noe nytt, det skjer med ujevne mellomrom. Dot.com-krisen, finanskrisen og oljenedturen er alle eksempler på det vi opplever nå. Selv om det er dramatisk når det pågår, så vil børsene hente seg inn igjen. Rett og slett fordi bedriftene våre produserer varer og tjenester folk vil ha og bidrar til økonomisk vekst.

Litt avhengig av hvilke måleparameter vi bruker så er børsfallet så langt større en oljenedturen i 2015/2016, men mindre enn i Finanskrisen 2008/2009 og dot.com  i 2000/2001. Om børsfallet er over vet vi ikke, men fallhøyden er stadig mindre.

Myndighetene i Norge og internasjonalt setter for øyeblikket inn betydelige tiltak for å begrense effekten ut i økonomien. De prøver å få tannhjulene i økonomien i gang igjen. Det tar nok litt tid, men Norges statsfinanser er bunnsolide og de har mange virkemidler som de kan ta i bruk ved behov.

Hva med fondene? Og bankinnskuddene?

For dere som har fond. Slike nedturer skjer fra tid til annen, og historisk så har markedet alltid kommet tilbake. Så har du mulighet til å sitte stille, så gjør det.

For deg som har sparepengene dine i bankinnskudd. Norske banker er generelt veldig solide, de har tilgjengelig kapital og Finanstilsynet følger alle bankene tett for å sikre stabil drift og solide finanser. Sandnes Sparebank er en av Norges mest solide banker, så sparepengene dine er trygge.