Sandnes- og Stavangerregionen opplevde en nedtur på mange områder da oljeprisen sank drastisk i 2013. I boligmarkedet ble mange sittende på gjerdet – og boliger sto til salgs lenger enn før nedturen.

 – Flere piler peker oppover nå, så vi er forsiktige optimister. Vi har tro på en prisøkning i 2018 på 3-5 %. Stabil økonomi er den viktigste faktoren når folk ønsker å kjøpe seg bolig. Vi opplever økt optimisme og at flere bedrifter ansetter folk igjen. Flere føler at jobbene deres er tryggere nå, sier Ronny Skjøtskift, og legger til:

 – Boligmarkedet er i ferd med å løsne nå. Alt ser litt lysere ut nå enn for seks måneder siden, og betraktelig bedre enn for ett år siden.

Han er daglig leder for Aktiv Stavanger, Sandnes, Klepp og Bryne.

Den viktige beliggenheten
– Beliggenheten er alltid den mest avgjørende faktoren ved et salg. Dernest kommer prisklassen. Som nummer tre har vi boligens innhold – og da snakker vi ikke om standarden – men antall rom og boligens planløsning. For mange vil to bad med dusj, mange nok soverom, separat vaskerom osv., være viktigere enn farger og materialer som enkelt kan byttes ut. Boliger som er fiks ferdige, går raskere enn andre, men vi ser også at boliger med oppussingsbehov i de aller fleste tilfeller ikke virker avskrekkende på kjøperne. Mange ser potensialet og pusser gjerne opp, forteller Skjøtskift.

– Bør man pusse opp før man legger en bolig ut på markedet?

Dyre rom som kjøkken og bad, lønner det seg ofte ikke å gå i gang med. Vi anbefaler som oftest at en heller prioriterer andre rom og velge mindre kostbare oppgraderinger. Treffer du smaken til kjøperen, er du heldig. I vår tid er kjøkkenet «husets hjerte» og mange har sine egne, sterke preferanser, for hvordan de ønsker å ha det, forklarer Ronny.

I fjor kom myndighetene med enda strengere krav til bankene ved innvilgelse av boliglån. Opprinnelig var dette for å kjøle ned et svært hett boligmarked i Oslo.

– Dette har fått uheldige utslag i vår region. Vi opplever at flere enn før trenger hjelp av familie for å få lån, særlig blant de yngste boligkjøperne. Foreldre hjelper ofte barna med forskudd på arv, private lån osv. I dag er det nokså vanlig å være rundt 30 år før en kommer seg inn på boligmarkedet, sier Skjøtskift.


Skjøtskift er daglig leder for Aktiv Stavanger, Sandnes, Klepp og Bryne. Sandnes Sparebank eier 60 % av disse fire Aktiv-kontorene og tidligere kjent som Sandnes Sparebank Eiendomsmegling. Aktiv selger både nye prosjekter og brukte hus. Aktiv-kontor finner du blant annet i våre banklokaler i Sandnes og Stavanger.