Det var sønnen Jonas som fikk faren til å tro på at de kunne skape en teknologibedrift sammen. Jonas hadde studert fornybar energi og gjennom mange år hadde de prøvd ut solcelleteknologien på familiehytta. Etter hvert har de utviklet egne produkter og teknologi der solceller, vindturbiner, batterier og generatorer brukes i kombinasjon.

Selskapet har utviklet egen software for å styre systemene.

– Vi har levert til 60 oppdrettsanlegg i dag. Disse fjernstyrer og monitorerer vi fra kontoret vårt på Kverneland. Investeringskostnaden er nedbetalt på om lag tre år. Disse oppdrettsanleggene reduserer dieselforbruket opp til 100.000 liter diesel årlig. De sparer både miljøet og lommeboka, sier Kverneland.

Aksel viser hvordan bedriftene selv kan følge med på hvordan det står til med energiproduksjonen. For eksempel når batteriet er fullt og hvor mye diesel som blir spart per dag, uke, osv. med fornybar-løsningen.

 

– Virksomhetene som tar i bruk vår løsning kan styre prosessene selv, eller vi kan gjøre det for dem. Foruten 60 oppdrettsanlegg har rundt 50 bønder tatt i bruk teknologien og like mange venter på å få installert løsninger denne våren.

 

Les om vårt grønne landbrukslån

 

– I tillegg har vi en stor strøm av industrikunder. Takene på virksomhetene står jo der, og mange innser at de like godt kan produsere strømmen de trenger selv, forklarer Aksel.

Bedriftsrådgiver Tom Risa har fulgt bedriften helt fra starten.

–  Det er spennende å følge et selskap med så sterk vekst og utvikling. Det er også imponerende at selskapet har klart å tjene penger hvert år med denne veksten. Da er det også viktig å ha en god samarbeidsbank med på laget som snur seg raskt.

Aksel Kverneland bekrefter at samarbeidet med Den Gule Banken har vært tett og godt.

– De har vært der når jeg har trengt det. Og de er raske! Sier Aksel.

Kverneland Energi har også flere større prosjekter som Avinor på Sola, Utenriksterminalen i Risavika, Spitsbergen Radio og mange flere.

– Eventuell overskuddsenergi viksomhetene ikke trenger, kan de selge. Etter mange solrike dager vil flere produsere mer enn de trenger og da er det gunstig å kunne gjøre litt butikk på overskuddsenergien.

Kverneland forteller at den tette monitoreringen av løsningene gjør at bedriftene når som helst kan ta ut ferske rapporter til bruk i regnskapene og bedriftenes bærekraftsrapportering.

Virksomhetene som har tatt i bruk Kverneland Energis løsninger, kan følge tett med på sitt eget forbruk, batterikapasitet og kostnader.

 

–  Også fra et bærekraftsperspektiv er vi stolte og glade over å ha Kverneland Energi som vår kunde. De tør å satse på og ser muligheten i teknologiske løsninger som bidrar til det grønne skiftet. Den Gule Banken ønsker å være en pådriver og finansieringspartner for nettopp den omstillingen Kverneland Energi bidrar til, sier Tove Linn Bjørnå, leder for bærekraft og virksomhetsstyring.

Nylig ble det kjent at Kverneland Energi er kåret til en Gaselle-bedrift. Aksel ble intervjuet av Dagens Næringsliv.

Går det slik Aksel tror, har vi bare sett starten på fornybar-eventyret.

– Framtida er lys! Hvis vi dobler omsetningen hvert år framover, vil vi likevel tape markedsandeler. Så oppgaven blir å kjøre på så mye som vi klarer.

 

Grønt næringslån

Grønt landbrukslån