Gartneriet leverer årlig 2000 tonn tomater, og dette er en sjettedel av all tomat som produseres i Norge. At de i tillegg leverer 300 tonn agurk, kommer nærmest i en bisetning i farten.

Banken som hadde troen

- Rådgiver Nils og jeg har en «close connection». Da jeg ville satse i 2016, ville ikke banken jeg hadde hatt hele livet gi meg lånet jeg trengte. Jeg kontaktet Sandnes Sparebank og kjente at viljen var annerledes. De hadde troen på planene og i dag ser vi jo at de hadde rett, smiler Hanasand.
Da Hanasand skulle i gang med utbygging nummer to, var veksten formidabel og han kunne ta opp et nytt lån.
- I Sandnes Sparebank føler jeg meg sett. Og jeg synes det er verdifullt at begge parter ser at en kan stole på hverandre. Jeg synes banken er fantastisk på oppfølging, sier Stig Jakob.

 

Gjensidig tillitsforhold

Han sier at den tette kontakten med bankrådgiveren gjør at han aldri kvir seg for å ta opp ting som oppstår. - Det er ingen terskel i det hele tatt for å kontakte Nils. Han stoler på det jeg sier og dette tillitsforholdet gjør at det er rom for å ta kontakt tidlig, hvis noe oppleves utfordrende.
I gartneriet akkurat i dag, henger det 230 tonn tonn tomater igjen på plantene. Høgsesongen for plukkingen er mai til august. Nå dreier dagene seg om sesongavslutningen og oppstart av neste års sesong. Stig Jakob viser veg gjennom gartneriet. Stig Jakob og Nils smaker på noen av tomatene.
- Disse kjenner du kanskje igjen fra Rema? Og disse selges under merket Jacobs som selges på Meny. I alt har jeg ca 35 ulike tomattyper. Framover nå består noe av jobben min i å prøve å kalkulere hvor mye av de ulike typene som skal sås. Heldigvis har flere nordmenn «sett lyset» under koronaen, og ser hvor viktig det er med kortreist mat. Jeg har god tro på videre vekst i årene framover.

Suksesshistorie med tomat

Det er et nøye tilpasset maskineri som må fungere for at det skal bli tomater. Solen brukes for det den er verdt, samtidig må plantene også skjermes noe. Dette sørger et sensorstyrt solskjermingssystem for. Humler blir satt ut for å pollinere og andre insekt blir satt ut for å ta knekken på skadedyr. I kjemirommet blandes gjødsel i gigantisk tanker. Regnvann samles opp og brukes i vanningen. Han har et eget anlegg som gjenbruker CO2-en til oppvarming. For å nevne noen av de viktigste. For listen er nemlig lang over alle bestanddelene som gjør at tomatproduksjonen på Rennesøy har blitt en suksesshistorie.
Bedriftsrådgiver Nils Lid mener at tett dialog med Hanasand har vært viktig.
- Vi har fulgt gartneriet fra starten og gleder oss sammen med dem når de får det til! Det er kanskje ekstra kjekt når vi vet at Stig Jakob hadde en tøff start med avslag på planene fra banken han hadde før. For oss i Sandnes Sparebank er det viktig å innhente god kunnskap om forretningsmodellen, hva kunden eventuelt har fått til før og ikke minst – vi må stole på kunden, sier Nils.

Han er ikke i tvil om at å besøke kundene på deres hjemmebane er svært nyttig for å forstå driften og kunne sette seg inn i behovene.

- Ikke fått til dette uten Sandnes Sparebank

- Det er alfa og omega. Da tar vi i bruk alle sansene. Å se hvordan de driver i praksis, gir et helt annet inntrykk enn å analysere regnskapstall. Spesielt med nye kunder eller bransjer vi ikke kjenner, er det viktig å innhente kunnskap om driften i praksis, sier Nils.

Stig Jakob legger til:
- På få år har vi klart å bli en av landets største tomatprodusenter. Nils har fulgt meg hele veien i denne oppturen. Vi hadde aldri fått til dette uten Sandnes Sparebank! Det er det ingen tvil om.