Nordmenn blir stadig dårligere til å spare, mens gjelden vår fortsetter å øke. Altfor mange velger kortsiktige løsninger for å forbedre en presset økonomisk situasjon. I følge Finanstilsynet var veksten i husholdningsgjeld på 6,3 prosent og forbruksgjeld på 15 prosent bare i 2016.

Hilde Røyland i Balanse, mener de mest utbredte årsakene til at helt vanlige folk velger dårlige og kortsiktige løsninger for privatøkonomien, er mangelen på bærekraftige alternativer. Hun peker også på at mange føler skam, og synes det er vanskelig å dele sin økonomiske situasjon med andre.

– Økonomiske problemer blir altfor ofte forbundet med uansvarlighet, feil livsstil og uvettig forbruk. Mye takket være et relativt ensidig mediefokus, og gjennom TV-programmer som Luksusfellen. I tillegg bombarderes vi med budskap fra profittsøkende aktører som tilbyr seg å samle lånene dine på ett sted til en forferdelig høy rente, sier Røyland.

 

 

Tilbyr trygghet, rådgivning og en plan

Balanse-rådgiveren mener økonomisk uførhet for veldig mange handler om plutselige, og uforutsette omveltninger i hverdagen. Hendelser som snur livet og økonomien på hodet. Det kan være alt fra samlivsbrudd, til sykdom og arbeidsløshet.

– Å gå fra et helt normalt liv til å ikke ha råd til hverdagen, er en dramatisk opplevelse for de fleste. Og når banken din ikke vil bistå deg lenger, blir det traumatisk. Det er mennesker i slike situasjoner vi ønsker å hjelpe. Istedenfor å møte dem med dyre og kortsiktige samlelån, tilbyr vi trygghet, rådgivning og en plan, forteller Røyland.

 

To år til friskmeldt økonomi

Balanse er en unik tjeneste for alle som ikke kvalifiserer til lån i ordinære banker. Gjennom tett og personlig oppfølging ønsker Balanse å bedre – og helst friskmelde – kundenes økonomiske situasjon, slik at de igjen kan bli ordinære bankkunder.

– Vår målsetning er å friskmelde den økonomiske situasjonen til kundene våre i løpet av en to års periode, gjennom individuell rådgivning og oppfølging. Etter dette skal de aller fleste ha fått økonomien tilbake i balanse, og er klare for å vende tilbake til ordinære bankforhold, sier Røyland.