1. Ha banken i lommen!

Vår mobilbank for bedrift gir deg god oversikt – samme hvor du befinner deg. Her finner du mer info om både mobilbanken og nettbanken for bedriftskunder

2. Forbered deg på mulige svindelforsøk!

Dessverre er det mange som prøver å tjene raske penger ved å lure andre. Her kan du lese mer om ulike metoder som brukes.

Ved ferieavvikling er en som bedriftseier ekstra sårbar og svindlerne tar stadig i bruk nye, utspekulerte metoder for å få tilgang til sensitive opplysninger.

Falsk faktura og hacket e-post

Det er et stort problem med hackede e-poster hos bedrifter. Kriminelle overtar e-postkontoer til bedrifter og sender ut falske fakturaer, eller endrer på legitime fakturaer slik at kontonummeret tilhører dem selv.
Dersom du er i den minste i tvil om en betaling går til riktig mottaker, ta en ekstra sjekk. Ta en telefon til den kontaktpersonen du har registrert kontaktinformasjon på. Gå gjerne inn på nettsiden til firmaet og sjekk hvor leverandøren holder til osv. 
Sikre at den eller de som er på jobb i sommer, har muligheten til å kontakte en overordnet dersom en er usikker på en betaling.

«Direktørsvindel»

Vi ser også en kraftig økning i svindelforsøk hvor en ansatt får mail fra «sjefen» om å overføre penger – såkalt «direktørsvindel/CEO-fraud». Disse mailene bærer også preg av at ting haster, samt at det ofte er «hemmelig» og kun mottaker er betrodd til å vite om betalingen. Mailene har tidligere vært lettere å kjenne igjen pga. dårlig språk, men det er ikke alltid tilfelle lenger. Det legges mye arbeid i svindelen fra motparten, og de vil ofte ha god kjennskap til bedriften din. I slike tilfeller bør man kontakte leder for å få bekreftet at dette er reelt.

3. Gode tips for trygge transaksjoner:

  • Lagre bekreftede mottakere når kontonummeret er sikkert, og bruk mottakerregister ved betaling.
  • Ikke stol på kontonummer du mottar per e-post uten å få dette verifisert først. Ring avsenderen på et kjent telefonnummer og få bekreftet kontonummeret. Endre aldri et kontonummer på mottaker etter kun mailkontakt.
  • Dersom du skal betale til en ny leverandør eller leverandøren har byttet kontonummer; Bruk telefonnummeret du har registrert for å sjekke om dette stemmer – ikke bruk det som står i e-posten.
  • Sjekk om konto/bank er i samme land som der leverandøren holder til.
  • Husk at svindlere ofte spiller på at ting haster veldig for å legge ekstra press på avsender. Mange svindelbetalinger blir sendt som hastebetaling.
  • Ha i rutinene at større betalinger skal ha ekstrakontroll. Ofte kan et ekstra par øyne avdekke at noe ikke stemmer.
  • Tenk over hvem som skal ha fullmakter?

 

Husk å endre fullmakter slik at de som er på jobb i sommer kan godkjenne betalinger ved behov. Det er viktig å ha et kritisk blikk på fakturaer som kommer! Dessverre utnytter svindlerne urutinerte ferievikarer som ikke umiddelbart vil se at en faktura ikke er reell. Avtal gjerne at det alltid skal være flere som er med og godkjenner når en er i tvil.

4. Ta kontakt ved mistanke om svindel

Dersom en uriktig transaksjon likevel gjennomføres:

  • Ring banken så snart som mulig slik at vi kan forsøke å stoppe betalingen.
  • Anmeld saken til politiet.Vi er raskt på ballen gjennom hele sommeren! Kontakt oss på valuta@sandnes-sparebank.no eller 51676700. Vi har også rådgivere tilgjengelig.