Hopp til innholdet
Gront energilan03
FIKK GRØNT ENERGILÅN: Ingunn Aksland og samboeren Wyn Jones har gjort boligen betydelig mer energieffektiv. Det ble finansiert med grønt energilån, til null prosent nominell rente det første hele året. 

Ingunn fryktet de måtte utsette renoveringen. Løsningen beskriver hun som fantastisk

– Jeg hadde aldri hørt om det før, men nå kringkaster jeg det til alle jeg kjenner, sier Ingunn Aksland.

Heftig byggearbeid i hagen utenfor stuen til Ingunn Aksland vitner om at arbeidet i Støperigata i Stavanger er godt i gang. Vinduer og dører skiftes ut. Yttervegger isoleres.

Til vinteren er de garantert kvitt den iskalde nordavinden som altfor ofte har trengt seg gjennom vegger og vinduer.

Store deler av renoveringsprosjektet er finansiert med grønt energilån fra Den Gule Banken, Sandnes Sparebank.

– Jeg hadde aldri hørt om det før. Nå kringkaster jeg det til alle jeg kjenner fordi jeg synes det er helt fantastisk at det går an. En slik ordning gjør at energieffektivisering av boliger er mulig for mange flere, sier Aksland.

OMFATTENDE PROSJEKT: Vinduene tilbakeføres i gammel stil og kvaliteten er upåklagelig. Nå kan den kalde nordavinden bare komme.

Med grønt energilån får hun og samboeren Wyn Jones lån med null prosent nominell rente.

– Det startet med at jeg tok kontakt med rådgiveren min i banken for å fortelle om planene våre. Jeg så jo for meg at vi bare kom til å få mer i boliglån, men da hun hørte om prosjektet vårt, fortalte hun om grønt energilån. Det klang jo veldig godt i ørene våre, sier en tilfreds Aksland.

Svært gunstig

Det eneste kravet for å få grønt energilån er at pengene brukes til energieffektiviserende tiltak i boligen.

DEKORATIVT SPEIL: Et av de gamle vinduene i huset i Støperigata er blitt til et flott speil.

– Vi ønsker å bidra til at kundene våre skal kunne gjøre fornuftige valg knyttet til oppgradering av egen bolig. Med et grønt energilån kan kundene spare penger gjennom betydelig lavere rentekostnader og lavere strømforbruk som følge av energieffektiviserende tiltak på egen bolig.

Det sier Amund Dyrnes, bærekraftsansvarlig i Den Gule Banken, Sandnes Sparebank.

Da produktet grønt energilån ble lansert for første gang i juni 2022, var boliglånsrentene på 2,5 prosent. I dag er gjerne ordinære boliglånsrenter på over 6 prosent.

BRÅKETE HJEMMEKONTOR: Like utenfor balkongdøren isoleres ytterveggene og nye vindu settes inn. Da gjør det ingenting at det bråker litt på hjemmekontoret til Ingunn i Støperigata.

Grønt energilån tilbys rentefritt ut 2025, og det har med andre ord aldri vært gunstigere å velge et grønt energilån enn det er i dag.

– Dersom kunder for eksempel vurderer å bytte vinduer, kledning, tak eller etterisolere, anbefales det å sette seg inn i Enovas godkjente energitiltak. Hvis tiltaket er godkjent av Enova, kvalifiserer det til grønt energilån, sier Dyrnes.

Nye krav

I tillegg til høyere utlånsrenter aktualiseres grønt energilån ytterligere av EUs nye bygningsenergidirektiv.

Det har ikke tredd i kraft i Norge ennå, men kommer til å sette krav til energieffektivisering av boliger. Direktivet setter krav til minimum energiklasse E på alle eksisterende boligbygg innen 2030 og karakter D innen 2033.

De nye kravene, som Norge er forpliktet til gjennom EØS-avtalen, kan føre til at mange må gjøre ulike oppgraderinger av boligene sine. Det gjør at det kan være smart å skaffe seg en oversikt over de ulike behovene allerede nå.

Noen av tiltakene er allerede kvalifisert til å motta støtte fra Enova, mens andre kan kvalifisere for kompensasjon når direktivet trer i kraft i Norge.

Tips

Mer energieffektiv bolig? Da kan du få grønt energilån!